Har varit akut blodbrist i länet under sommaren. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Akut blodbrist i länet under sommaren – men läget har förbättrats

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har det varit ovanlig många patienter med stort behov av blod, vilket gjort att det varit akut blodbrist i länet. Men nu har läget förbättrats.

– Under sommaren har det varit ganska tufft, med en akut blodbrist förra veckan. Men tack vare att våra blodgivare kommit in till oss denna veckan har läget förbättrats. I Linköping, Göteborg och Borås är det fortfarande akut blodbrist, säger Madeleine Andersson områdeschef Transfusionsmedicin Region Jönköpings län.

Många våldsbrott

Vad beror det på att det varit akut blodbrist i länet?

– Under sommaren har det varit många våldsbrott och knivskärningar och det suger jättemycket blod. Sedan är det ju svårt att få tag på blodgivare under semestern, säger hon.

Kan tvingas ställa in operationer

Vad kan hända i värsta fall om ni inte får tag i blod?

– I värsta fall får man ju ställa in planerade operationer men sådan brist har det inte varit här i sommar, säger Madeleine Andersson.

Isabell Funck som varit blodgivare i över 20 år tycker att det är självklart att ge blod.

– Jag vill hjälpa dem som behöver, det känns bra att hjälpa andra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.