Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Företagen i Jönköpings län kan komma att drabbas hårt av de stigande energipriserna. Hör näringslivschefen Annika Cederfeldt kring hur de främsta arbetsgivarna påverkas i klippet ovan. Foto: Anton Johansson/SVT

Akut läge för företagen i Jönköpings län när energikostnaderna stiger

Publicerad

Företagen i Jönköpings län befinner sig i en pressad situation till följd av ökande energikostnader. 40 procent av företagen ser sin framtid i länet som hotad. Nu hoppas Handelskammaren Jönköpings län på snabbt stöd från Svenska kraftnät.

Det är främst energiintensiva industrier som producerar exempelvis plast eller pappersmassa, som påverkas av de ökande energipriserna. Till dessa hör några av länets största arbetsgivare.

Nu tror Handelskammaren att följderna kommer leda till ökad arbetslöshet och att många företag flyttar sin produktion till andra län.

– I längden behöver elprisområdena förändras, det är en absurd konkurrenssituation som det ser ut nu, säger Annika Cederfeldt på Handelskammaren Jönköpings län.

Nu hoppas de att flaskhalsavgifter, eller att kapacitetsavgifter, från Svenska kraftnät snabbt kommer näringslivet till del. Dessa avgifter uppstår vid prisskillnader mellan prisområden och används för att minska kostnaderna för elanvändare och producenter.

I klippet förklarar Annika Cederfeldt hur läget ser ut och vad hon tycker behövs göras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.