Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du veta vad pensionärsorganisationerna önskar för åtgärder för att minska det digitala utanförskapet. Foto: TT/arkivbild

Ny undersökning: Äldre glöms bort när samhället digitaliseras

Uppdaterad
Publicerad

De äldre glöms bort när samhället digitaliseras och en majoritet av de äldsta invånarna klarar inte av att hantera en dator, surfplatta eller smartphone. Det visar en intervjustudie med 90-åringar som flera pensionärsorganisationer gemensamt har gjort i Jönköpings län.

Idag är drygt 4 000 personer i Jönköpings län över 90 år och denna åldersgrupp beräknas växa snabbt de närmaste åren. Men kunskaperna om 90-åringarnas levnadsvillkor, behov och åsikter är bristfälliga, menar pensionärsorganisationerna PRO, RPG, SKPF pensionärerna och SPF seniorerna.

Kjell Lindström som är distriktsordförande i SPF seniorerna Jönköpings län menar att den äldsta gruppen glöms bort när allt mer digitaliseras i samhället och att klyftan har blivit allt större.

– Det verkar svårt för de yngre som driver utvecklingen att förstå att det finns en så stor grupp äldre människor som inte klarar av den digitala tekniken, säger han.

Kjell Lindström är distriktsordförande i SPF seniorerna Jönköpings län. Foto: SVT/Johannes Tolf

Har gjort en egen undersökning

Kjell Lindström menar att samhället överlag tenderar att förbise de äldsta invånarna, att det inte verkar finnas så stort intresse att ta reda på hur de har det.

– Socialstyrelsen, Statistiska centralbyrån, Sifo med flera har under många år genomfört befolkningsundersökningar. Men man frågar inte de äldsta. Åldersgruppen 80 till 90 år tillfrågas sällan och åldersgruppen 90-plus finns aldrig med i några undersökningar, säger Kjell Lindström.

Därför är de fyra pensionärsorganisationerna igång med en egen undersökning där 200 personer i 90-årsåldern har fått svara på en rad frågor om levnadsförhållanden och behov. En slutrapport kommer att presenteras i sommar, men redan nu finns det en del slutsatser.

Av de som svarat uppger 59 procent att de äger en dator, surfplatta eller smartphone, men bara hälften har goda kunskaper i att använda de digitala hjälpmedel man har. 37 procent har bank-id, 31 procent använder internetbank och 23 procent har betaltjänsten Swish.

I klippet ovan hör du Kjell Lindström berätta vad pensionärsorganisationerna önskar för åtgärder för att minska det digitala utanförskapet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.