Experten slår hål på myterna om ensamhet bland äldre

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera myter om vilka som drabbas mest av oönskad ensamhet och hur utbrett problemet är här i Norden i jämförelse med i Medelhavsländerna. Det menar äldreforskaren Joy Torgé på Jönköping university.

Vilken åldersgrupp har störst problem med ensamhet, lider vi mer av isolering i Sverige än i Medelhavsländerna som kanske har en mer social tradition och har ensamheten blivit ett större problem i takt med teknikutvecklingen? I klippet ovan reder Joy Torgé ut de frågorna.

– Det är lätt att tycka synd om äldre och se de förluster som de genomgår både i sina roller efter arbetslivet, mindre sociala nätverk och nedsatt funktionsförmånga. Men majoriteten av de äldre anpassar sig och värderar både sin psykiska och fysiska hälsa som hög, säger hon.

I stället är det en annan åldersgrupp som i större utsträckning mår dåligt av ensamhet.

– Visst finns det äldre som mår dåligt av ensamhet, främst de äldsta. Men många har ändå livserfarenhet som gör att de kan hantera ensamheten bättre.

Joy Torgé har en doktorsgrad och har som äldreforskare sitt största fokus på anhörigstöd, men har också forskat om civilsamhällets roll i välfärdsområden samt suicidprevention.

Hitta de som lider av ensamhet

Ofrivillig ensamhet bland äldre är ett problem som växt under pandemin, enligt flera pensionärsorganisationer. Med hjälp av pengar från Allmänna arvsfonden tas nu krafttag för att hitta och hjälpa de socialt isolerade pensionärerna i Jönköpings län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.