Alekzandroz från Värnamo ansluter till kriget i Ukraina: ”Inte rädd för att dö”

Uppdaterad
Publicerad

Alekzandroz Haydari från Värnamo är nu på väg till kriget i Ukraina, trots att han inte har någon koppling till landet. När han kommer hem eller om han någonsin återvänder vet han inte i nuläget.

För ett tag sedan bestämde sig Alekzandroz Haydari för att lämna Värnamo för att delta i kriget. I lördags reste han till Stockholm tillsammans med familj och sambo.

– Det var riktigt tufft i natt, att ligga där med min sambo och mamma i samma rum och veta att det här blir sista natten jag sover hemma på ett bra tag, det var riktigt tufft, säger han. 

Jönköpings län och kriget i Ukraina

I klippet berättar han varför han åker till kriget i Ukraina.

Kan bli svårt att få tag på mat

På söndagsmorgonen flög han till Krakow i Polen. Därifrån ska han sedan ta sig till Ukraina. När han kommer dit ska han ansluta sig till en styrka som kallas utländska frivilligas legion, enligt Alekzandroz Haydari. Han kommer då vara stridande fältmekaniker, där hans uppgift kommer att vara att reparera trasiga fordon.

Men däremot finns det flera praktiska frågetecken han måste reda ut när han kommer fram. Han vet inte om han kommer att ha tak över huvudet när han sover eller hur han ska få tag på mat.  

– Jag tar det som det kommer. Jag har fått veta av andra att vissa dagar har du nära till en camp där du kan plocka ut mat i två dagar, andra dagar får du gå ut och jaga. Men jag tror att jag kommer att ha tillgång till mat eftersom jag är mekaniker, säger Alekzandroz Haydari.

”Jag är inte rädd för att dö”

Hur ställer du dig till det faktum att du faktiskt kan omkomma i kriget? 

– Jag är inte rädd att dö. Jag är mer orolig för att bli tillfångatagen eftersom de har sagt till mig att vi utlänningar kommer och strider för dem som blir tillfångatagna kommer att avrättas, vilket är ett krigsbrott, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet