Foto: TT

Stora skador på skogen när älgarna varit framme

Publicerad

Mer än hälften av alla tallar i Götaland är drabbade av viltskador. Det visar en inventering som Skogsstyrelsen har gjort.

Målet är att högst 20 procent av tallarna drabbas av viltskador. Men i dagsläget får mer än hälften av träden betesskador.

– Läget är fortsatt bedrövligt totalt sett eftersom mer än hälften av alla ungtallar i Götaland är viltskadade. Vi tycker att markägare och jägare har fått de instrument de behöver men vi ser ändå inte några tydliga förändringar, säger Christer Kalén, viltspecialist på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Vildsvin sätter skräck i by – nu skyddar invånarna sig

Skogsstyrelsen vill nu att älgförvaltningen som bland annat ser över hur mycket älg det finns och har ansvar för att älgstammen är lagom stor, ska agera.

Bättre under vintern

Under vintern har det dock inte varit lika mycket betesskador i flera områden. Vad som är orsaken bakom det, ska nu Skogsstyrelsen analysera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.