Foto: SVT

Alliansen vill avveckla Grennaskolan

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna i Jönköping har lämnat ett förslag om att på sikt fasa ut grundskole- och gymnasieeleverna.

Färre och färre elever söker sig till Grennaskolan. Av de 87 elever som går ut nian från Ribbaskolan och Grennaskola i sommar har endast en sökt sig till gymnasiet här. Totalt är det två sökande till gymnasiet och dessutom vill de gå två olika program.

Stort underskott

Det vikande elevunderlaget har lett till att Grennaskolan under lång tid dragits med förlust. Underskotten uppgår hittills under 2000-talet till omkring 45 miljoner kronor. Ett av problemen har bland annat varit att intresserade internationella studenter inte har beviljats uppehållstillstånd av Migrationsverket.

Alliansen vill nu därför att skolan på sikt ska avvecklas. De nuvarande eleverna kommer att få gå kvar på skolan och slutföra sin utbildning där men inga nyintag kommer att göras.

Det informerade kommunalråd Andreas Sturesson (KD) om på fredagsförmiddagen.

— Det här är ingen rolig presskonferens att hålla men vi känner oss tvungna att göra detta, säger Andreas Sturesson.

Grennaskolan har just nu 109 elever. Flest, 59 stycken, går på IB-programmet. Men till hösten 2017 kommer inga grundskoleelever att gå kvar på skolan och det kommer heller inte finnas några studenter kvar på natur- eller samhällsvetenskapsprogrammet. Kvar till höstterminen kommer 49 elever att vara, på språkintroduktion och IB-programmet.

Förblir studieort

Sturesson och hans partikamrater vill istället fördjupa samarbetet med högskolan i Jönköping och preparandkurser, det vill högskoleförberedande utbildningar. Till hösten omfattar avtalet 75 fasta internatplatser och med möjlighet till ytterligare 25.

— På så vis kan Gränna förbli en studieort med internationell profil, säger Andreas Sturesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.