Carin Oldin berättar varför och hur man ger vacin mot rotavirus. Foto: Emil Hammarström /SVT och Pontus Lundahl /TT

Allt fler barn vaccineras mot rotavirus

Publicerad

Region Jönköpings län har sedan 2014 erbjudit små barn vaccin mot rotavirus. Antalet föräldrar som väljer att vaccinera sina barn ökar hela tiden, och det har enligt en studie från regionen haft god effekt.

WHO, världshälsoorganisationen, rekommenderar sedan 2013 att alla nationella vaccinationsprogram borde innehålla vaccin mot rotavirus och bland annat Region Jönköpings län har erbjudit vaccinet sedan 2014.

Enligt regionens uppföljande studie har antalet barn i länet som läggs in på sjukhus för magsjuka orsakat av rotaviruset, halverats sedan vaccinationen infördes.

– Både Stockholm och Region Jönköpings Län som var de två första med att erbjuda vaccinet har fått mycket frågor från Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket så vi har kunnat ge erfarenheter för att kunna införa detta i det nationella vaccinationsprogrammet. Det är roligt när vi här kan bidra till något som påverkar hela landet, säger Carin Oldin verksamhetschef på barnhälsovården på Regionens hus.

Kräver vård

Rotavirus är den vanligaste orsaken till att barn upp till fem år drabbas av kräkningar och diarréer, vilket i sin tur kan leda till uttorkning som kräver vård. Detta drabbar ungefär 2000 barn per år i landet. Detta är också anledningen till varför länet valde att erbjuda vaccination mot viruset.

– Rotaviruset är den vanligaste orsaken till diarrésjukdom hos barn och alla barn i princip får det före de är fem år, och det kan bli en allvarlig sjuka för de små barnen framförallt.

Fler vaccineras

Från år 2014 till 2017 har antalet barn i länet som vaccineras mot rotavirus ökat med fem procentenheter – från 76 till 81 procent, vilket Carin Oldin ser som en positiv utveckling.

Men trots detta så finns det fortfarande enligt studien en osäkerhet bland en del föräldrar om de ska vaccinera sina barn eller inte, och därför vill regionen förbättra informationen kring hur vaccinet fungerar och vilka biverkningar som finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer