– Ingen vill att barn ska behöva uppleva en vräkning. Det bästa är om parterna kan lösa situationen innan skulden växer och utan att vi behöver kopplas in, säger Kim Jonsson från Kronofogdens förebyggande verksamhet.
Totalt i landet vräktes 298 barnfamiljer förra året, där 572 barn berördes. I de flesta fallen handlar det om hyresskulder och familjer som drabbats av långvariga ekonomiska problem. Tre av fyra vräkningar rörde ensamstående föräldrar.
Bättre ta hjälp tidigt
En av anledningarna till de kraftigt ökade antalet vräkningarna tros vara att hyresvärdar avvaktade med att lämna in ärenden under 2020 på grund av covid-19, för att istället göra det förra året.
– Som hyresgäst är det viktigt att agera om du har svårt att betala din hyra. Ta kontakt med hyresvärden, sök stöd från kommunen och prata med familj och vänner. Även om det kan kännas jobbigt är det alltid bättre att ta hjälp tidigt innan skulden hunnit växa sig stor, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden.
Så många vräktes från sina hem i Jönköpings län
År 2020 vräktes 7 familjer med sammanlagt 11 barn från sina hem.
År 2021 vräktes 11 familjer med sammanlagt 24 barn.
Om en hyresgäst inte betalar hyran eller på andra sätt bryter mot en överenskommelse i hyreskontraktet, kan hyresvärden ansöka om vräkning. Detta sker i två steg. I första steget ansöker hyresvärden om ett beslut om att hyresgästen får vräkas. Det kallas att ansöka om betalningsföreläggande. Hyresvärden kan också få ett beslut från domstol där det står att hyresgästen ska flytta. I steg två begär hyresvärden att Kronofogden ska genomföra själva vräkningen.
Källa: Kronofogden