Helene Berg som är VD på Smålands turism menar att det behövs fler naturguider. Foto: SVT/TT

Naturguider ska berätta vad vi ser och hur vi ska bete oss

Publicerad

Efterfrågan på naturguider blir allt större. I höst håller därför Smålands turism en kurs för att utbilda guider, så att fler ska kunna upptäcka mer naturen.

Det finns många platser i Småland som har ett besöksvärde, exempelvis Store mosse utanför Värnamo och Åsnens nationalpark utanför Alvesta. Men det blir en helt annan upplevelse om det följer med en naturguide som känner till platsen och kan berättar om den, enligt Helene Berg som är vd på Smålands turism.

– Det är något som fler efterfrågar. Att man vill lära sig mer, man vill få ett sammanhang på platsen, säger hon.

Lever längre från naturen

Till hösten anordnar Smålands turism i en kurs för deltagare från hela Sverige. De får lära sig berättarteknik men också hur naturen upptäcks på ett säkert sätt.

Även vilka skyldigheter och rättigheter besöker har i naturen, eftersom många inte lever lika nära naturen längre och därmed inte har koll.

– Då blir det lite svårare att komma till naturen. Man blir lite nervös, vet inte hur man ska bete sig och hur man ska njuta av naturen på bästa sätt, säger Helene Berg.

Hör mer av Helene Berg i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.