Socionomprogrammet, sjuksköterskaprogrammet och civilekonomprogrammet är de populäraste utbildningarna på högskolan, berättar Denise Permerud till SVT. Foto: TT

Antagna till Jönköping University ökade med 15 procent

Uppdaterad
Publicerad

Jönköping University har ökat antalet antagna med 15 procent, närmare 900 nya studenter. Under onsdagen får sökande till landets universitet och högskolor veta hur man ligger till i första urvalet i antagningen.

Enligt Denise Permerud, ansvarig för nationell studentrekrytering på Jönköping University, beror ökningen bland annat på att man utvecklat två utbildningar som nu även kommer att ges på distans, röntgensjuksköterska och biomedicinsk analytiker med inriktning klinisk fysiologi. Utökningen av dessa två distansutbildningar gör att fler personer ges möjligheten att utbilda sig.

De utbildningar på Jönköping University som antar flest studenter i höst är sjuksköterskeprogrammet och tekniskt basår.

”Vissa söker i sista minuten”

En annan anledning till att man antar fler på högskolan är för att man räknar med ett visst bortfall efter första urvalet.

– Vi räknar alltid med ett visst bortfall, en del söker utbildning i sista minuten inför hösten och tackar sedan nej, kanske för att man får jobb eller tackar ja till ett annat lärosäte, säger Denise Permerud.

Siffran på antalet sökande är den samma som förra året.

Antalet antagna

2022 tog Jönköping University emot 6133 sökande enligt ett pressmeddelande från Universitets- och högskolerådet. I år, 2023 tar man emot 7061 framtida studenter, en ökning på 15,1%. Detta innebär att högskolan har möjlighet att ta emot 928 nya studenter nya studenter till hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.