Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pia Svensson är lärare på häktet sedan fem månader tillbaka. I klippet berättar hon om några av utmaningarna. Foto: Ulrica Abrahamsson

Allt fler unga på häktet i Jönköping – Pia är häkteslärare på heltid

Publicerad

Pia Svensson har jobbat som lärare i grundskola och gymnasieskola i över 30 år. När Kriminalvården sökte lärare till häktet i Jönköping kände hon direkt att det var utmaningen hon behövde.

– Jag hoppas att jag kan vara med och göra skillnad, att se dem och få dem att tro på sig själva.

Pia har jobbat på häktet sedan i januari. Förutom häktet i Jönköping har hon också hand om åtta andra häkten som ännu saknar lärare.

Försöker peppa

– Jag träffar alltid de som är här i Jönköping den första veckan och med deras tillåtelse tar jag kontakt med deras skolor och så håller vi studierna i gång. En del har ingen studiegång, då försöker jag peppa dem till att börja.

För de häktade barnen och ungdomarna på de andra häktena som Pia är lärare för är det telefon som gäller.

Men vill alla plugga när de är i häktet?

– Nej, många tackar nej först, och det förstår jag. De är ofta väldigt rädda och oroliga och gråter mycket i början. Efter nån vecka eller två vill de allra flesta. Det blir något meningsfullt att göra under den isolerade tiden.

Hur ofta känner du att du lyckas?

– Det är klart om mitt mål hade varit att göra färdigt en hel kurs, så hade jag misslyckats hela tiden. Men när jag ser att eleven blir motiverad, eller klarar ett betyg på utsidan tack vare arbetet vi lägger ned här, då känner jag YES!

I klippet berättar hon om några av utmaningarna i jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.