Sumana Landqvist har valt att ta körkort för automatväxlad bil. Här undervisas hon av Berny Andersson. Foto: SVT

Allt fler väljer att ta körkort för automatväxlad bil

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan tog runt fem procent av dem som körde upp körkort för enbart automatväxlad bil. Inte sällan var det personer med någon funktionsnedsättning. Men det har ändrats. Hittills i år har 17 procent av dem som tar körkort valt automat.

– För tio år sedan var det nog ingen av trafikskolorna här i stan som erbjöd automatväxlat. Vi har haft vår bil i två år nu och det är fler trafikskolor som har automatväxlat i dag, säger Berny Andersson som driver en trafikskola i Jönköping.

Sumana Landqvist har valt att ta körkort för automatväxlad bil.

– Det är färre moment så jag tror att det blir enklare, säger hon.

”Vill ha det bekvämt och slippa växla”

Berny Andersson tror att det är många som bara har tillgång till automatväxlad bil och därför kan välja bort körkort för bil med manuell växellåda.

– Det blir mycket enklare när det de kan koncentrera sig på trafiken istället för att manöverera bilen. Och de flesta som köper ny bil köper automat och jag tror vi går mot de tiderna att vi vill ha det bekvämt och slippa växla.

Men är det verkligen att köra bil?

– Ja, det där ligger kvar och verkar vara svårt att få bort för vissa, som tycker att halva grejen är att få växla. Men jag väljer hellre en automat.

Enligt Berny Andersson kan kostnaden för utbildningen sänkas rejält för den som enbart tar körkort för automatväxlad bil, eftersom flera lektioner är kopplade just till växling. En del hävdar att det skulle vara en nackdel eftersom den totala körvanan då blir mindre. Men det finns också forskning som visar att själva körningen kan bli mer fokuserad.

– Slipper man tänka på att växla kan man ha mer fokus på själva körningen och trafiken, säger Berny Andersson.

Fler tar automatkörkort än tidigare

Hittills i år har alltså 17 procent av dem som tar körkort i landet valt enbart körkort för autmatväxlad bil. Det visar siffror från Trafikverket. Under 2017 var det 15 procent. I dagsläget sysselsätter Berny Anderssons trafikskola en halvtidstjänst i bilen med automat.

– Men vi tror att det är en tidsfråga innan vi har en som sitter och kör den på heltid.

Sumana Landqvist tvekade ett tag innan hon bestämde sig.

– Det är ju det om jag får ett jobb där det krävs att jag kan köra med manuell växellåda. Men då får jag komplettera uppkörningen med det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.