Allt vanligare med parkeringsskador

Publicerad

Trånga parkeringsplatser med dålig sikt, vårdslöshet och olyckor kan ibland leda till skador på parkerade bilar. Och antalen fall av smitning vid en parkeringsskada upplevs ha blivit allt vanligare.

Från första januari till sista maj i år anmäldes hela 383 fall  av smitning vid parkeringsskada i Jönköpings kommun. Av dem var 316 ärenden specifikt i Jönköping och 29 fall i Huskvarna.

– Det som är besvärligt för kunderna är att de får betala en självrisk som vanligtvis är på 3 000 eller 5 000 kronor. Har man inte helförsäkring på sin bil så får den som är kund inte någon ersättning alls, säger David Vittgård chef för fordonsskador på Länsförsäkringar.

Parkerar en bit bort

Men även om bilen är helförsäkrad kan den som blivit utsatt få lägga ner mycket tid på att bevisa sin oskuld. Mia Klint som själv råkat ut för en smitare vid parkeringsskada vittnar om en utdragen process.

– Det var ganska mycket pappersarbete, man får ju gå till polisen och anmäla och sedan gå till försäkringsbolaget och höra med dem och det tar mycket tid. Men det slutade med att jag fick kostnaden halverad eftersom den blev godkänd som parkeringsskada, säger Mia Klint.

För att undvika att det händer igen parkerar hon gärna längre bort på parkeringar och där det inte är så mycket andra bilar.

– Men man vet ju aldrig vad det är för bil som kommer jämte.

Flera Jönköpingsbor delar uppfattningen om att smitarna har ökat.

– Jag tror det är mer förekommande än icke förekommande. De flesta drar nog bara iväg och låtsas som att det regnar, säger Thomas Johansson.

David Vittgård tror att anmälningarna kan ha ökat eftersom Jönköping växer som stad och därmed ökad trafikmängd.

– Det vi kan se är att parkeringsskadorna ökar där det är hög trafiktäthet med mycket köpcentrum och dit hör ju Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.