Anneli Tellmo Jung, äldreomsorgschef i Nässjö, anser att situationen just nu är trygg för personalen. Men det kan samtidigt förändras snabbt. Foto: Kristin Renulf /SVT

Än finns tillräckligt med skyddsutrustning inom hemtjänsten i Nässjö

Uppdaterad
Publicerad

Trots att flera konstaterade fall av covid-19 finns inom äldreomsorgen i Nässjö kommun anser äldreomsorgschefen att situationen just nu är trygg, för både anställda och vårdtagare. Men det kan förändras snabbt.

Skyddsutrustning som nu används hos flera vårdtagare förbrukas i snabb takt. Äldreomsorgschefen Anneli Tellmo Jung säger att det har varit vissa problem med leveranser.

– Vi har haft ett läge där vi inte får det vi beställer, ordrar anulleras men sedan kommer det ändå veckan efter.

Corona Jönköping

Men finns det tillräckligt med utrustning just nu?

– Ja, det gör det. I dagsläget är det inget problem. Men beroende på hur långvarigt det här blir kan situationen ändras.

Gott personalläge

Inte heller personalmässigt är det några större bekymmer just nu, eftersom nya vikarier kontinuerligt introduceras i verksamheten. Flera av dem ska även jobba i sommar.

– Överlag har vi idag ett lugnare läge än för några veckor sedan, men ser vi att många är borta längre fram kan vi behöva prioritera om våra medarbetare till där de behövs mest.

Färre mötesplatser

Däremot har många aktiviteter för de äldre nu ställts in.

– Mötesplatser, gudstjänster och en del aktiviteter har vi slutat med. Sådant som sätter guldkant på tillvaron för de äldre tyvärr.

Vad får ni för reaktioner från de äldre på det?

– De allra flesta är upplysta om den situation som råder och förstår. Men det är kluvet, man vill vara trygg samtidigt som man vill ha umgänge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet