Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Larmen om hjärtstopp kommer till appen för sms-livräddare. I klippet hör du Anders Sandberg berätta om chanserna för överlevnad vid ett hjärtstopp. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Anders Sandberg är en av Jönköpings läns sms-livräddare

Publicerad

Anders Sandberg bor utanför Jönköping och är till yrket IVA-sköterska. Men även på fritiden räddar han liv eftersom han är en över 5000 frivilliga sms-livräddare i Jönköpings län.

– Jag har fått tre larm, varav ett i Göteborg, men då var jag för långt ifrån. Sedan fick jag förra veckan två sms-larm i närheten av där jag bor.

När ett SOS-larm kommer till appen för sms-livräddare tjuter det rejält.

– Det här larmet går inte att missa för det går genom märg och ben, säger Anders Sandberg.

Vid ett larm om misstänkt hjärtstopp svarar man om man är tillgänglig för utryckning eller inte. Om man har möjlighet beger man sig till platsen så snabbt man kan och startar hjärt- och lungräddning, HLR.

Avgörande för överlevnad

– Ofta är det väldigt rörigt på plats. Jag inriktar mig på att starta hjärt- och lungräddning för det är helt avgörande för hjärncellernas överlevnad.

Eftersom det kan ta tid för ambulansen att anlända till platsen är den stora vinsten med sms-livräddare att de kan starta HLR direkt. När ambulanspersonalen kommer fram tar de över.

I klippet berättar Anders Sandberg om överlevnadschanser vid hjärtstopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.