Men för drygt ett år sen ändrade personalen matrutinerna och sen dess har det blivit lugnare och de boende har gått upp i vikt. Foto: TT/SVT

Nya matrutiner fick äldre att äta bättre

Uppdaterad
Publicerad

”Det är lugnt, harmoniskt och rena restaurangen!” Så beskriver en anhörig förändringen kring måltiderna på äldreboendet Solgården i Ingatorp, i Eksjö kommun. De äldre äter mer och mår bättre.

Undernäring bland äldre är ett folkhälsoproblem. Det är inte ovanligt att äldre tappar matlusten och går ner i vikt. Undernäring gör att risken att drabbas av andra sjukdomar ökar.

På äldreboendet Solgården i Ingatorp i Eksjö kommun var det tidigare oroligt vid måltiderna.

Men för drygt ett år sen ändrade personalen matrutinerna och sen dess har det blivit lugnare och de boende har gått upp i vikt.

– Nu är måltiderna betydligt bättre, brukarna är lugnare och vi har brukare som tycker om att äta. Vi har trevligt vid måltiden och det har blivit så att de har gått upp i vikt och blivit piggare, säger Birgitta Olsson som är enhetschef vid äldreboendet Solgården.

Stängt av

Det är med små medel som det blivit en stor förändring i matsalen på Solgården. Tidigare kunde radion, teve och diskmaskinen stå på. Det var oroligt runt maten och personal märkte att flera av de boende gick ner i vikt.

Nu är maskinerna avstängda, man äter tillsammans och väntar på varandra. På så sätt blir ingen stressad av att bordsgrannen ätit färdigt och går från bordet. Det är tyst och lugnt och personalen har gjort måltiden till en högtidsstund.

– Vi försöker att anpassa dukningen lite efter årstid och om det är vardag eller helg. Och sen så presenterar vi vad det är för mat och man får välja hur mycket man vill ha, berättar Jenny Rosberg som jobbar på Solgården. 

Raggmunk går hem

Det är husmanskost som är favoritmaten på Solgården, raggmunk går alltid hem, berättar personalen. Lars Skoglund har en anhörig på boendet och han är mycket positiv till förändringen.

– Det har blivit väldigt lugnt och harmoniskt. Personalen frågar väldigt artigt, vad vill du ha att dricka, vad vill du ha att äta? De passar upp – det är rena restaurangen, beskriver Lars Skoglund.       

– Och min dam här, hon har gått upp i vikt faktiskt och det är positivt.

Dessutom är ju maten mer än näring. På Solgården försöker man också skapa gemenskap och njutning för de äldre, genom att sitta ner och prata om maten och annat.

– Jag tycker att det är en bra förändring. Vi sitter och samtalar mer och kommer närmre de boende, säger Jenny Rosberg.

Man hör ofta att det är pressat inom äldrevården, personalen hinner inte med, hur har ni tid med det här?

– Det handlar om att prioritera det som är viktigt. Våra brukare bor här och maten är höjdpunkten för många, menar Birgitta Olsson, enhetschef vid äldreboendet Solgården i Ingatorp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer