Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Henrik Zetterholm avdelningschef Utvecklings- och trafikavdelningen på Jönköpings kommun. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Ändrat resebeteende under pandemin – oro för ökad biltrafik

Publicerad

När nya coronarestriktioner införs minskar biltrafiken i centrala Jönköping. Men det finns en oro att biltrafiken kommer att öka när pandemin är över.

I centrala Jönköping mäts biltrafiken på tre ställen för att se hur många som åker bil. När coronarestriktionerna infördes i våras och utökades nu de senaste veckorna minskade biltrafiken kraftigt, enligt Henrik Zetterholm som är avdelningschef för utvecklings- och trafikavdelningen på Jönköpings kommun.

– Vi såg en nergång på cirka 20 procent i våras när det kom restriktioner om vi jämför med förra året. Sedan ökade trafiken något under sommaren för att stabilisera sig till hösten. När de ny restriktionerna kom för två veckor sedan kunde vi se en nedgång igen, säger han.

Oro för framtiden

Bilden är annars att många under pandemin faktiskt valt bil istället för till exempel buss och nu finns en oro att människor ska välja bort kollektivtrafiken även framöver.

– Det finns ju alltid en risk att de som tidigare har åkt kollektivtrafik och som nu under hösten har valt att åka bil kommer att stanna kvar i ett sådant beteende efteråt. Men vi får jobba hårt tillsammans med Länstrafiken för att se till att de åker kollektiv när väl pandemin är över, säger Henrik Zetterholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet