– Jag uppmanades att åka direkt till akuten. Mina njurar hade lagt av. Hör Andreas Åqvist berätta om sjukdomsbeskedet i klippet ovan. Foto: privat

Andreas blev njursjuk efter covid-19

Publicerad

Andreas Åqvist från Gislaved drabbades nyligen av vaskulit, inflammation i njurarna, som lett till kronisk njursvikt. I somras var han sjuk i corona och han misstänker nu att det utlöste eller bidrog till sjukdomen.

– Jag vill inget annat än att leva ett normalt liv igen.

Den sjunde oktober i år är en dag som Andreas Åqvist sent ska glömma. Mitt under ett kundbesök några mil från Gislaved får han ett samtal från vårdcentralen om att hans provsvar var allt annat än bra.

Drabbades av akut njursvikt

Några dagar tidigare har han känt sig illamående, haft ont i huvudet och knappt kunnat få på sig skorna på grund av vätska i kroppen.

Corona Jönköping

– De uppmanade mig att åka direkt till akuten. Mina njurar hade lagt av.

På Värnamo sjukhus konstaterades att han drabbats av vaskulit, en autoimmun sjukdom.

– Läkaren vet inte varför jag blivit sjuk men jag misstänker själv att det beror på covid-19 för jag har läst att vaskulit triggas igång av ett virus, säger Andreas Åqvist.

Äter uppemot 35 tabletter dagligen

Innan covid-19 var han fullt frisk och aktiv inom både fotboll och hockey där han tränar sina barn. Nu håller han sig mest hemma då han är extra infektionskänslig.

– Jag var inte jättesjuk när jag hade covid-19. Endast feber i två dagar, säger han.

När SVT är på besök har han nyligen opererat in en kateter i magen för att framöver kunna göra dialysen hemma. Hittills har han åkt tre gånger i veckan till Värnamo sjukhus för att rena blodet. Läkarna hoppas kunna rädda hans njurar genom bland annat kortisonbehandling.

I klippet ovan berättar han hur hans liv förändrats efter sjukdomsbeskedet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet