Foto: Fredrik Weibull /SVT

Andreas vill förändra synen på e-sport

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Wessman från Jönköping som för några år sedan tillhörde världselit jobbar i dag med att få flera att acceptera e-sport.

På lördag startar Dreamhack summer som lockar tusentals e-sportare till Jönköping. Andreas Westman tillhörde för några år sedan världseliten inom e-sport.

Driver e-sportförening

Idag är han med och driver förening Druitz i Jönköping, där fokus ligger på att förändra folks syn på e-sport. Enligt honom förknippar många fortfarande e-sport med pizza, chips och energidrycker

– När vi kör boot camps så kan man ju tro att den första frågan vi får är: ”Finns det en kiosk i närheten? är stolarna sköna? eller är chipsen goda?” Men så är det inte idag. Den första frågan vi får är istället hur är träningsmöjligheterna: ”Finns det gym? finns det bra löpspår?”

Vill förändra den äldre generationen

Han säger att den yngre generationen har ändrat synen på e-sport. Problemet i dag är de som inte vuxit upp med datorspel.

– Det är den äldre generationen som ser negativt på e-sport inte de som växt upp med datorer. Antingen får man vänta tills det växer bort men vår tanke är att försöka förändra den äldre generationen eftersom det är oftast de som ska anställa en e-sportare i framtiden, säger Andreas Westman.

Men det är ju en väldigt stilla sittande aktivitet.

– Ja men man ju faktisk sitta still men ändå öva muskler som till exempel när man utövar yoga, säger han.

Eftersom e-sportare i dag tränar mer fysiskt för att orka med att spela matcher i flera timma enligt Andreas Westman vill han att e-sport ska godkännas av Riksidrottsförbundet.

– Kan parkour och roller derby vara med så tycker jag att det är okej att vi är med, säger han.

Alla kan spela

– Traditionellt sätt så tror jag att alla ser fotboll är en sport som alla sysslar med. Men jag ser det som att alla har någon gång spelat ett spel. Går du ut på stan och frågar folk så är det alltid någon som säger att de inte spelar men några minuter senare spelar de på sin mobiltelefon, säger han.

När tror de att ni har kommit så långt så att alla ser på e-sport som på fotboll?

– Vi är där om några år bara. När det nu öppnar skolor som har e-sport på sina program så tror jag att fler föräldrar tycker att det är okej, säger Andreas Westman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.