Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Andreas Flygare är tf skadechef på Länsförsäkringar i Jönköping. Han menar att länet inte är lika drabbat av anlagda bilbränder som många andra delar av landet. Foto: Niklas Hagman/Ellinor Eke-Göransson SVT

Anlagda bilbränder dyra för försäkringsbolagen

Publicerad

Försäkringsbedrägerier i form av anlagda bilbränder har blivit ett relativt vanligt fenomen för försäkringsbolagen.
– Det kan vara när kostnaderna för reparation är för dyra och man istället väljer att tända på sin bil, säger Andreas Flygare, tf skadechef på Länsförsäkringar i Jönköping.

Bilbränderna kostar mycket för försäkringsbolagen, inte minst för de särskilda resurser som behöver avsättas för att undersöka hur bränderna faktiskt startat. I Sverige kostar bilbränderna cirka 250 miljoner om året för försäkringsbolagen.

– Det är såklart jättestora belopp. Vi ser vad som händer i landet och vi följer den utvecklingen, men vi är mindre drabbade än på andra ställen i landet, konstaterar Andreas Flygare.

Särskilda utredningar

I de flesta fall av bilbränder finns det naturliga orsaker som till exempel ett elfel. Men hamnar man i ett läge där skadeorsaken inte är helt självklar skickas ärendet vidare till en särskild grupp med experter på just brandrelaterade skador på bilar.

Finns det tillfällen då privatpersoner känner sig kränkta av den stora utredning som drar igång, om personens bil brunnit upp?

– Kollektivet vill att pengarna ska gå till rätt saker, jag upplever inte att kunder tycker det är ett problem att vi är noggranna med att undersöka skadeorsaken, säger Andreas Flygare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer