Här är huset som användes som centrum för rättsskipning i slutet av 1700-talet. Foto: SVT

Anrika tingshuset i Hullaryd öppnas upp för visning

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen anordnas för första gången Tingshusets dag i Hullaryd i Aneby kommun. De nuvarande ägarna kommer att guida i restaurerade tingshuset, häktet och bankvalvet.

Hullaryd blev en tingsplats i slutet av 1700-talet och hade en central roll i häradets utveckling som centrum för rättsskipning. Den gamla landsvägen till Jönköping går här och kring tingsplatsen växte samhället fram.

Norra Vedbo härads tingshus uppfördes 1799 och togs i bruk året efter. Här kunde brottslingar dömas till döden genom hängning. Sista gången här hölls ting var 1909. Sedan dess har till exempel Hullaryds sparbank ägt byggnaden och inredde delar av den till bank.

Häktet har kvar fler av de ursprungliga cellfönstren. Foto: SVT

Kändispar tog över

Sedan 2009 är fastigheten endast en privatbostad. Då köpte makarna Oscar Målevik och Henrik Olsson byggnaderna för att mestadels använda till sommarställe. Oscar Målevik, prisbelönt konditor, kommer ursprungligen från Gränna och det var därför som paret hamnade i trakten.

—  Vi letade egentligen efter ett litet torp, men det blev ett stort tingshus istället, säger Oscar Målevik.

— Det var inte officiellt till salu, men vi åkte förbi och blev kära i huset och fick köpa det. Det kändes som att det var lite meningen på något vis, säger Henrik Olsson.

Varsam renovering

Under flera år har de restaurerat och målat, bland annat i samarbete med Länsstyrelsen.

Flera kakelugnar från 1800-talet finns kvar. Foto: SVT

— Vi ville hitta tillbaka till ursprungsskicket och nu är det till exempel målat i den rätta 1700-talsfärgen. Det här huset får vi ha en stund av dess liv och vi blir en del av historien så vi vill förvalta på bästa sättet, säger de.

Tingshusets dag

På lördagen bjuder de in byggnads- och historieinstresserade att få komma in i husen när Tingshusets dag för första gången anordnas.

— Det har ju varit en officiell byggnad under en lång tid, så därför kände vi oss nästan skyldiga att visa upp historien för bygden, säger Oscar Målevik.

Henrik Olsson kommer själv att guida runt besökarna i tingssalen, häktet och bankvalvet.

— Det här gör vi för alla som går omkring här i trädgården och fortfarande tror att det är en officiell byggnad. Nu får de komma in och titta under en dag, säger Henrik Olsson.

Tingssalen.

Sista avrättningen i Hullaryd

  • Jan och Sven Håkansson avrättades genom hängning på Norra Wedbo härads avrättsplats vid Hullaryd den 20 december 1837.
  • Bönderna Jan Håkansson i Åsen och Sven Håkansson i Bållaro från Adelövs socken dömdes för att, på väg hem från Adelövs marknad, ha dödat hemmansbrukaren Johannes Jansson från Berg i Flisby socken.

Källa: genealogi.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.