– Vi har en allvarlig situation. Medlemmarna känner sig otillräckliga och stressade, säger Fatmir Zogaj, styrelseledamot på vårdförbundet i Jönköping.
Även om problemet med överbeläggningar inte är lika stort i Jönköpings län som på flera andra håll i landet ser vårdförbundet allvarligt på situationen. Bara under 2016 togs 56 platser bort inom den medicinska vården på länets tre sjukhus. Tretton stycken på Ryhov, elva i Värnamo och 32 platser i Eksjö.
50 patienter väntar
Enligt Agneta Ståhl, sjukvårdsdirektör för den medicinska vården i länet, är det stora problemet just nu att omkring 50 patienter som egentligen är utskrivningsklara måste vara kvar på sjukhuset för att dem exempelvis inte har något vårdboende att komma till.
– Det är klart att det är ett bekymmer, men vi har ett bra samarbete med kommunen och vi vet att redan nästa vecka kommer fler att få gå till kommunen än vad vi har idag, säger hon.
Vårdförbundet i Jönköping är väl medvetna om problemet att patienter ligger kvar i brist på boende, men menar samtidigt att överbeläggningarna inte är något nytt problem.
– Ledningen gör inte tillräckligt. Jag menar att vi måste öppna mer vårdplatser och anställa fler. Vi påtalar detta gång på gång, säger Fatmir Zogaj, styrelseledamot på Vårdförbundet i Jönköping.
Vad ser du för risker med det här?
– Vi får signaler om att det inte alltid är optimal patientsäkerhet, säger han.
Vanligt bekymmer
Enligt Regionen är det inte bara i Jönköpings län som det är svårt att rekrytera ny personal. Agneta Ståhl, sjukvårdsdirektör för den medicinska vården, säger att det pågår en hel del aktiviteter för att rekrytera och behålla den nuvarande personalen. Att patientsäkerheten är hotad håller hon inte med om.
– Att den äventyras tycker jag är hårt sagt. Det är klart att när det blir ett högt tryck på sjukhuset så får vi flytta patienter till andra avdelningar, men vi tycker ändå att det fungerar väldigt bra även om vi har en ansträngd situation just nu.