Den som kan uppvisa antikroppar efter test hos vårdcentral kan få utökad möjlighet att hälsa på sina anhöriga på äldreboende. Foto: TT

Antikroppar ger ingen fribiljett till besök

Uppdaterad
Publicerad

Ett positivt antikroppstest är inte en fribiljett till att få besöka ett äldreboende. Veckans besked om lättnader kring besöksförbuden kan lätt misstolkas, menar äldreomsorgschefen i Jönköping.

– Ett positivt test ger ingen rättighet till besök utan det är snarare en möjlighet. Det är fortfarande den verksamhetsansvarige som bedömer om den boende har ett absolut behov av besök, men det kanske inte är riktigt så som man tolkar de nya restriktionerna, säger Camilla Johansson, äldreomsorgschef i Jönköpings kommun.

Apotekstester godkänns ej

I tisdags kom beskedet att den som kan uppvisa antikroppar mot covid-19 ska kunna undantas från det nationella besöksförbudet på särskilda boenden. Förutom ett positivt test som inte får vara äldre än sex månader gäller att personen ska vara symtomfri och att testet har utförts på en vårdcentral.

– Det vi har fått till oss är att test från apotek som man köper själv inte är giltiga, säger Johansson och fortsätter:

– Många tror kanske att vi öppnar upp mycket mer än vi gör, men det här betyder inte att det är öppna dörrar till våra boenden.

Alltid en bedömning

Det faktum att det fortfarande är en begränsad grupp som testas för antikroppar på vårdcentral , gör att Jönköpings kommun bedömer att de nya lättnaderna i praktiken inte kommer att innebära någon större skillnad för kommunens 37 boenden. Varje besök kommer även framöver att bedömas från fall till fall. Precis som tidigare genomförs besök i första hand utomhus på avstånd till den boende – endast när det inte är möjligt kan besök inomhus bli aktuellt.

– Det kan till exempel handla om besök i livets slutskede eller när det finns en oro hos en person där vi inte kan hjälpa på annat sätt.

Begränsad smitta

Just nu uppdaterar landets kommuner sin vägledning gällande besöksförbud på äldreboenden utifrån Socialstyrelsens allmänna råd. I nuläget finns inga indikationer på ytterligare lättnader gällande besöksförbuden de närmaste veckorna.

– Jag förstår att det här är jättetufft för både de som bor på våra boenden och för deras anhöriga, men vi måste fortsätta vara noga med att följa de rekommendationer som finns. Vi har ett väldigt lågt antal smittade i våra verksamheter och det vill vi absolut inte riskera, säger äldreomsorgschefen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet