I mitten av juni inleddes antikroppstester för covid-19 av personal på länssjukhusen. Foto: TT

Antikropptester inledda – men allmänhet får vänta

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköping har inlett testning av antikroppar mot covid-19 för sin hälso- och sjukvårdspersonal. Testerna kommer att genomföras hela sommaren och målet är att också kunna erbjuda testning för allmänhet till hösten.

Mikrobiologilaboratoriet på Länssjukhuset Ryhov har, tillsammans med andra enheter i landet, utvecklat ett test som ska kunna mäta om en individ har antikroppar mot covid-19 och därmed visa om en person haft viruset eller inte. Enligt Region Jönköpings läns smittskyddsläkare Malin Bengnér är man säker på att testmetoden är bra, men det är oklart vilket skydd ett positivt svar innebär och hur långvarigt det är.

– Vi väntar på rekommendationer från Folkhälsomyndigheten hur den som fått ett positivt antikroppstest ska agera, säger Malin Bengnér i ett pressmeddelande.

Då får allmänheten testas

Testning av personal på länets sjukhus inleddes i mitten av juni och kommer att fortsätta hela sommaren. Därefter kommer tester att erbjudas personal inom primärvård och den kommunala vård och omsorgen. I nuläget erbjuds antikroppstester för allmänhet i enstaka fall, men senare i höst kan det bli aktuellt i en större skala. Att testning av allmänhet dröjer beror delvis på en begränsad laboratoriekapacitet, meddelar regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter Marie Nordstrand förklarar de olika varianterna av coronatester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet