Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Pia Löfgren som är museichef Eksjö kommun. Foto: SVT

Apoidea – en konstutställning om bin

Publicerad

En biutsällning i Eksjö vill öka medvetenheten om bina och deras betydelse. Sex inbjudna samtidskonstnärer medverkar med allt från film, ljudverk, fotografi, till måleri och illustrationer.

Apoidea är det latinska familjenamnet för bin. Det är också titeln på utställningen som Eksjö museum har i full gång just nu.

– Människan har genom alla tider fascinerats av bin eftersom bina är så centrala för människans överlevnad, säger Pia Löfgren museichef i Eksjö kommun.

Det första som fångar besökarens öga är Anders Knutssons färgstarka målningar och det är först på nära håll som man upptäcker hur levande konstverken är.

– Han använder bivax i färgen och materialet i hans konstverk är mer fysiska. Ju mer man studerar konsverken desto mer kan man tyda.

Binas överlevnad hotad

Övriga konstnärer i utställningen är Anx Kupiainen, Håkan Rehnberg, Erik Sjödin, Ulrika Sparre och Cecilia Edefalk.

I dag är binas överlevnad hotad, framför allt på grund av olika giftiga bekämpningsmedel och miljöförändringar.

– Utställningen är som ett rop på hjälp. Det finns en stor risk att bina kan komma att dö ut och vi hoppas att utställningen ska kunna vidga perspektivet på vår omvärld och öka kunskapen kring binas betydelse för miljön, säger Pia Löfgren museichef.

I klippet hör du henne berätta mer om utställningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer