Polis kallades under morgonen till behandlingshemmet där en man sedan greps misstänkt för försök till mord. Foto: Mattias Landström/Nyhetswebben

Arbetsplats i kris efter mordförsöket

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått en dryg vecka sedan en man boendes på ett hem för funktionsnedsatta attackerade en kvinna i personalen och högg henne med en kniv i magen.

Efter den allvarliga händelsen greps mannen och han sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Kvinnan vårdas på sjukhus och hennes skadeläge är stabilt.

Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket. Samtidigt fortsätter arbetet på boendet, där både brukare och personalen har det jobbigt.

– Vi är en arbetsplats i kris och vi hänvisar alla frågor till vår pressjour just nu, säger Carin Hinas, som är verksamhetschef på boendet.

I anmälan till Arbetsmiljöverket skriver verksamhetschefen:

”En medarbetare möter en brukare i allmänna utrymmen. Brukaren inleder en kommunikation på ett trevligt sätt men sticker sedan oprovocerat medarbetaren med en kniv i magen. Medarbetaren förs till sjukhus i ambulans.”

”Pressad situation”

– En medarbetare är allvarligt skadad, men det här är en polisiär utredning, så vi kommenterar inte det mer, säger Attendos presschef, Makan Afshinnejad och fortsätter:

– Självklart påverkas alla runt omkring av en sådan tragisk händelse. Det är en pressad situation men arbetet måste fortsätta.

Samtidigt som polisutredningen fortsätter har Attendo påbörjat en egen utredning. Den drabbade kvinnan och hennes anhöriga har erbjudits stöd från företagshälsovården och har regelbunden kontakt med Attendo.

Man drunknade i somras

Det är den andra allvarliga incidenten på boendet på kort tid. I slutet av juli drunknade en boende under en simtur. Det uppdagades senare att boendet redan tidigare hade konstaterat att mannen inte kunde simma.

Ändå fick han simma ut i sjön utan att personalen var med i vattnet. Den händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.