I klippet förklarar Friederike Ermold, vattenhandläggare på länsstyrelsen, varför Vätterns uppvärmning är ett hot mot bland annat rödingens existens i sjön. Foto: SVT

Arter i Vättern hotas av ett varmare klimat

Publicerad

Vattentemperaturen i Vättern började mätas på 1950-talet och sedan 1990-talet har medeltemperaturen i Vättern ökat med en halv grad varje decennium. Fortsätter den utvecklingen kan det få stora konsekvenser för bland annat rödingen och öringen i sjön.

– Vättern är en kallvattensjö. De typiska arterna som lever i sjön som röding, öring och harr är beroende av kallvatten, åtminstone under vissa känsliga livsstadier, ägg och yngel, för att reproducera sig, säger Friederike Ermold, sakkunnig vatten på Vätternvårdsförbundet.

Enligt prognoser, som SMHI har gjort, kan medeltemperaturen i ytvattnet på Vättern komma att öka med runt tre grader fram till sekelskiftet. Något som skulle kunna hota exempelvis rödingens existens i sjön.

– Det finns en risk, men sedan är det svårt att beräkna exakt hur det kommer att påverkas.

Rubbningar i ekosystemet

Även öringen är hotad om det blir torrare och en del av de små bäckar där den leker blir för varma eller torkar ut oftare.

– 2018 var det en del bäckar som bitvis torkade ut och det blir ju problem för öringyngel och öringbeståndet i en förlängning om det händer för ofta, säger Friederike Ermold.

Det stora problemet när sjöar som Vättern blir varmare är inte i första hand att organismer dör direkt för att vattnet blir några grader varmare.

– Det blir rubbningar i ekosystemet, det blir ”mismatches” mellan olika arter som är beroende av varandra. Sedan kan det komma in arter som klarar varmare sjöar bättre som tar över och då är det inget kallvattensystem längre.

En annorlunda sjö

Vättern har varit ett kallvattenekosystem i 10 000 år, sedan den senaste istiden. Den globala uppvärmningen kan dock komma att förändra detta på endast några årtionden eftersom vattentemperaturen styr en rad biologiska, kemiska och fysikaliska processer i sjön.

– Vättern kommer alltid att finnas kvar, men ekosystemet förändras om temperaturen stiger, säger Friederike Ermold.

I klippet förklarar Friederike Ermold hur rödingen påverkas av Vätterns uppvärmning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.