Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför det är viktigt för assyrierna att fira sitt nyår i Jönköping. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Assyriskt nyår firades i Jönköping

Publicerad

Det assyriska nyåret den 1 april firades stort på Kulturhuset i Jönköping. Assyrierna har inget eget land och firar sitt nyår som en nationaldag.

I klippet: Se festivalen och hör varför nyårsfirandet är viktigt för assyrierna i Jönköping.

Besökarna på den assyriska nyårsfestivalen på Kulturhuset kommer framförallt från Jönköping men också från näraliggande städer. Festivalen arrangeras av tre assyriska föreningar i Jönköping: Ashurföreningen, Babylonföreningen och Turabdinföreningen.

– Det här är jättestort för oss och hade vi en lokal för 2000 personer skulle vi fylla den, säger Issam Koutcho, arrangör.

I den gregorianska tideräkningen som används i de flesta länder, är det som bekant år 2023. I den assyriska tideräkningen är det år 6773.

– Det assyriska nyåret är som en nationaldag när vi minns våra rötter och firar att våren är på väg, säger Issam Koutcho.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.