Foto: Pressens Bild TT / Emil Hammarström SVT

Första filmen om Åsa-Nisse fyller 70 år

Publicerad

Den 22 oktober är det 70 år sedan den första filmen om Åsa-Nisse hade premiär. Sedan dess har det blivit ett tjugotal filmer om den excentriske torparen i småländska Knohult. Och alla har de haft premiär på samma plats – Sagabiografen i Vetlanda. Sven Anders Almén var statist i den tionde filmen och har många minnen från när filmteamet intog stan.

Karaktären Åsa-Nisses egentliga namn är Efraim Erik Nilsson och förekom för första gången i en kort novell i veckotidningen Tidsfördrif 1944.

I den första filmen spelades Åsa-Nisse av skådespelaren Johan Elfström, han fortsatte med huvudrollen fram till 1969, då Arne Källerud tog över.

Därefter dröjde det 42 år innan den senaste filmen, Åsa-Nisse – Wälkom to Knohult, kom 2011. Då med Kjell Bergqvist i huvudrollen. Som alla filmer innan hade den också traditionsenlig premiär på Sagabiografen

”Lilla Hollywood”

Under en tjugoårsperiod intog filmteamet staden dels för den traditionsenliga premiären på Sagabiografen, dels för inspelning.

För även om inspelningarna till stor del tog plats i en filmstudio utanför Stockholm så är många scener tagna i, och i trakterna kring, Vetlanda.

– Första året spelades allt in här i Vetlanda. Då var filmstudion en gymnastiksal i Mogärdeskolan men sen köpte svensk talfilm en gammal dansbana utanför Täby och där blev det sen mycket scener inspelade, säger Sven-Anders Almén.

13 år med rockring

Vetlandasonen Sven-Anders Almén medverkade som statist i filmen Åsa-Nisse jubilerar  från 1959. I den kan man se den då 13-årige Sven-Anders dansa rockring framför Stadshotellet på Stortorget.

Han menar att de många filminspelningarna satte en tydlig prägel på staden och att många vetlandabor följde inspelningarna med stort intresse.

– Vi upplevde det lite som ett ”lilla Hollywood”. Trafiken stängdes av på många ställen och regissören Ragnar Frisk domderade inte bara med ensemblen utan också med oss vetlandabor. När han hade sagt tagning fick ingen varken hosta eller nysa, berättar Sven-Anders Almén.

Inte alla känner till kopplingen till Vetlanda

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer