Åsa ska bli bäst i världen

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Lundström som nyligen flyttade till Jönköping tillhör världseliten inom den extrema triathlon tävlingen Ironman. Men hon är inte bäst, nu tränar hon stenhårt hemma i Jönköping för att bli just bäst i världen.

Åsa Lundström är fast besluten om att bli bäst i världen på Ironman. En tävling som går ut på att så snabbt som möjligt simma 3860 meter, cykla 18 mil och sedan avluta med att springa ett maraton på över 4 mil. Där av den hårda träningen varje vecka.

– Under en genomsnitts vecka så tränar jag ungefär 25 timmar i veckan. Det blir mest sim och löppass men tidsmässigt så tränar jag mest cykling eftersom man inte bara ger sig ut och cyklar i en timme utan då blir det minst tre timmar.

Vunnit två Ironman

Trots att Åsa Lundström endast tävlat i Ironman i tre år har hon redan vunnit flera.

– Jag vann i Kalmar 2012 sedan vann jag i Lake Thaoe i USA 2013. Det är såklar en merit att ha vunnit ett par Ironman, säger Åsa Lundström.

Fyttade nyligen till Jönköping

Åsa Lundström flyttade till Jönköping för bara några veckor sedan. En av anledningarna till att hon flyttade just hit är att stan lämpar sig väl om man vill träna för att bli bäst i världen på Ironman.

– Det finns många möjligheter både för simning i bassäng och öppet vatten. Dessutom finns det bra möjligheter för att cykla och löpa både flackt och i terräng, säger hon. 

På hemmaplan

Nu till sommaren anordnas för första gången en Ironman i Jönköping. Visserligen är det bara halva distansen men Åsa Lundström kommer ändå att vara med i tävlingen i hennes nya hemmastad.

– Det måst jag ju. När det är hemmaplan och det är första året den anordnas här i Jönköping. Jag vann ju i Kalmar första gången den hölls där så jag får väl göra en favorit i repris, säger Åsa Lundström.

Du menar att vinna?

– Ja, förhoppningsvis, säger hon och ler.

Vill vinna i Hawaii

Men den tävlingen som hon helst vill vinna är Ironman på Hawaii där hela världseliten samlas i oktober. I år kom hon på en 11 plats men om några år räknar hon med att vinna.

– Det kommer att ta mellan tre och fem år tills jag vinner tävlingen.

Du är ganska säker på att du kommer att vinna tävlingen någon gång?

– Jag måst ju tro på att jag kan vinna. Jag känner att det finns mycket potential inom mig, jag har mycket kvar att hämta ur alla tre disciplinerna. Jag är ganska ung i sporten så om några år har jag mer erfarenhet och då kan jag vinna, säger Åsa Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.