Lars Bröms, centrumchef för Asecs, beskriver coronakrisen som ett stålbad. Foto: Ellinor Eke-Göransson

Asecs har tappat fyra av tio besökare under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Köpcentrumet Asecs i Jönköping har under coronakrisen tappat fyra av tio besökare.

– Det är ett tufft läge, ett riktigt stålbad, säger centrumchefen Lars Bröms.

På Asecs köpcentrum i Jönköping pågår det just nu en hel del ombyggnader och flera skyltfönster är förtäckta.

Coronapandemin har slagit hårt mot många butiker, särskilt när det gäller hemelektronik och kläder. Asecs har tappat några butiker när stora kedjor som Flash gått i konkurs. Men i en av lokalerna har redan en ny butik öppnat. De butiker som istället går bra är matbutiker och apoteken.

Corona Jönköping

Flera behöver hjälp

Asecs får många förfrågningar från butiker som just nu har det tufft med vikande försäljning. Enligt centrumchefen Lars Bröms för de diskussioner med varje enskild butik om hur de kan få hjälp med att överleva krisen. Det kan bland annat handla om anstånd med hyresinbetalningar.

Kan det också bli så att det kan bli tal om hyressänkningar?

– Det skulle det kunna bli, men det är något man i sådana fall får ta butik för butik, säger Lars Bröms.

Ny framtid till mötes

Redan före coronakrisen slog till var det tufft för många butikskedjor i landet med en ökande näthandel. Läget nu har gjort det ännu tuffare och många butiker och butikskedjor är på konkursens rand.

På Asecs är det just nu ungefär 5 000 kvadratmeter butiksyta som inte utnyttjas. Men enligt Lars Bröms beror det mest på den pågående ombyggnaden som är inne i nästa fas. Men att pausa detta på grund av den pågående krisen har inte varit aktuellt.

– Nej, det löper på enligt plan.

– I framtiden tror jag att det kommer att vara mer upplevelser i köpcentrum. Den effektiva shoppingen där man åker och handlar och sedan åker hem är jag inte så säker på kommer att finnas kvar på samma sätt i framtiden, säger Lars Bröms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet