Emil hos doktorn i Mariannelund med soppskål på huvudet. Foto: SVT

Astrids filmmiljöer återskapas i Mariannelund

Uppdaterad
Publicerad

Pippis kök, Saltkråkans affär och så förstås doktorns mottagning i Mariannelund. Nu återskapas inspelningsmiljöerna från Astrid Lindgrens filmer i Filmbyn i Mariannelund, precis som de såg ut i filmerna och med den tidens filmutrustning.

– Det vi vill visa är ju magin hur det går till när man gör film, att det är lite fusk. Det är inte fyra väggar och ett tak utan man ser baksidan på väggarna, säger Robert Glader, producent på Filmbyn.

LÄS MER: Astrid Lindgrens Bullerbydröm till salu – för under en miljon

Ja, Emilfilmerna spelades in här i Mariannelund – och här i Filmbyn växer nu inspelningsmiljöerna fram igen. Inte bara från Emilfilmerna utan från många av Astrid Lindgrens filmer.

– Vi bygger ju upp en rad olika studiomiljöer från Astrid Lindgrenfilmerna. Man kan titta in i Mattisborgen, hur det såg ut när man filmade där. Man kan titta i ni Snickerboa, doktorns mottagning, Saltkråkans handelsbod och Pippis kök, berättar Robert Glader, producent på Filmbyn.

LÄS MER: Inbrott i Astrids filmby – tjuvarna bröt upp Saltkråkans kassaapparat

När vi besöker bygget är Robert riktigt nöjd – för han har just fått beskedet att de ska få Pippis tröja – just den tröjan som hon hade i filmerna.

Dåtidens scenografi

Allt byggs upp med den tidens sätt att bygga scenografi och sätta ljus. Men de kilowattslukande varma gamla lamporna moderniseras med energisnåla LED-lampor inuti. Tanken är att återskapa samma ljus som i dåtidens filmer.

– Den här lampan ska vi använda till att braka på rakt in i Saltkråkans handelsbod som vi ser här. Man brakade på med ljus rakt från kameran rakt mot skådespelarna, berättar scenograf Bengt Fröderberg.

– Det kunde ibland ge fyra-fem skuggor i dekoren. På det viset gjorde man då och det ska vi försöka efterlikna så att man känner igen sig i de här filmerna.

Soppskålen

Emil i Lönneberga spelades in i Mariannelund – och här på doktorns mottagning hittar vi soppskålen som Emil fastnade i – två gånger.

– Ja, det kan ha varit den, innan den gick sönder, skrattar Pelle Berglund, projektledare för utställningsbygget.

Pelle samordnar alla som jobbar med bygget – och det jobbas överallt i Filmbyns stora röda hus.

– Det är rekvisitörer, hantverkare, kulissmålare, ljus- och ljudteknik.

Ur-Småland

Det var 1971 som en gård i den lilla byn Gibberyd blev Katthult för hela Sverige. Astrid Lindgren fanns själv på plats den där allra första inspelningsdagen 1971. Så här hon till TV:s utsände om valet av inspelningsplats:

– Det här är ju Ur-Småland får man ju säga. Gården är ju en småländsk typisk gård och hela miljön och alltihop runtomkring. Jag tycker att det är så nära det kan komma, sade Astrid Lindgren.

Var fanns ursprunggården?

– Den fanns inne i skallen på mig, skrattade Astrid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.