Foto: Jonas Tubbin/SVT

Nyanlända ville inte lämna buss

Uppdaterad
Publicerad

OBS: Denna artikel publicerades den 16 december 2016. Med anledning av att den har spritts i sammanhang där annat påståtts, känner vi oss tvunga att förtydliga det.

När SVT Nyheter Jönköping kommer till platsen på fredagen strax före lunchtid säger de nyanlända som vi träffar att det handlar om en grupp på runt 25 personer. De kommer från ett boende i Emmaboda som avvecklas.

SVT:s reporter Jonas Tubbin säger att de som han har träffat på platsen bland annat är missnöjda med att Viebäck är för långt ute på landet.

Men är det inte bra ändå att ni får tak över huvudet?

– Vi känner att vi har blivit vilseledda, vi skulle till Sävsjö och inte hit, säger Siras som flytt från Syrien.

Sitta kvar

Ännu på fredagen ska några valt att sitta kvar i bussen, medan andra har sovit inne på boendet.

– De kan inte önska vad de vill bo. Viebäck är det boende vi kan erbjuda, säger Jonas Lindell enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Jönköping med ansvar för boenden.

Enligt honom har de flesta också under natten varit inne och värmt sig mellan varven eftersom det varit ner mot tio minusgrader i Viebäck i natt. Jonas Lindell berättar att Migrationsverket har förhandlat med personerna som vägrar lasta ut sina saker från bussarna och kommer att fortsätta med det under eftermiddagen. Bussarna ska tillbaka till Kalmar län i eftermiddag är planen.

Om de fortfarande vägrar då, kan det bli så att ni tillkallar polis för att avhysa dem?

– Det är något som polisen får ta ställning till i samråd med bussbolaget som vill ha tillbaka sina bussar.

De cirka 25 personerna på bussarna har alla fått asyl i Sverige och väntar på kommunplaceringar.

– Någon av dem har klart med kommunplacering redan vid nyår, de andra kan få vänta ytterligare någon månad.

Lämnade bussarna

Men under eftermiddagen kunde bussarna lämna Viebäck och köra tillbaka till Kalmar.

– Bussarna har tömts och de har lämnat platsen. De boende har accepterat och gått till sina rum. Det är en familj som inte accepterat boendet, men de valde ändå att kliva av bussen, säger Jonas Lindell på Migrationsverket vid 16-tiden på fredagen.

Enligt honom har allting gått lugnt till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.