Normalt sett äter svensken i genomsnitt drygt ett halvt ägg om dagen, eller knappt 207 ägg per år. Under påskveckan ökar svenskarnas konsumtion av ägg med det dubbla, då konsumerar vi totalt 2000 ton ägg. Äggfrosseriet kulminerar under påskaftonskvällen, då beräknas det gå åt sex miljoner ägg i timmen.
– Äggen är viktiga, det tillhör påsken, säger Hanna Nano, Jönköping.
Tar 20 timmar att bilda skalet
För äggproducenterna är påsken goda tider.
– Det börjar redan ett par veckor före påsk, butikerna laddar upp sina ägglager så det är en bra tid, säger äggproducenten Bo Johansson i Toftaholm söder om Värnamo.
Men till skillnad mot många andra näringar kan äggproducenterna inte tillfälligt öka sin produktion för att sälja mer.
– Nej man kan aldrig lura en höna, det tar 20 timmar att bilda skalet på ägget så man kan aldrig få hönan att producera mer.
Symbol för liv
Varifrån kommer då traditionen att äta ägg under påsken. Ja, det finns flera förklaringar. En av dom är att hönan förr i tiden fick vila under den mörka årstiden, men lagom till påsken kom ljuset och därmed också äggproduktionen igång.
En annan förklaring är att ägget anses vara en symbol för liv och för Jesu uppståndelse på själva påskdagen. En ytterligare anledning är att det under den 40 dagar långa fastan före påsk var förbjudet att äta ägg.