Så pratar du med barn om kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Situationen mellan Ryssland och Ukraina väcker en stor oro hos många i Sverige. Just nu sprids det många nyheter och videoklipp på sociala medier som gör att barn och unga upplever mer oro.

– Definitivt så är det ju ifrån oss vuxna runt omkring som barn bör få informationen och inte från sociala medier, säger Hanna Trotzig, psykolog i Jönköpings kommun.

Barn och unga behöver få en tydlig förklaring till det som händer just nu. Det viktigaste, enligt Hanna Trotzig, är att ge barnen trygghet när man bemöter deras frågor både hemma och i skolan.

– Jag tänker att skolor och de vuxna i skolan behöver vara lyhörda inför vad elever kommer med.

Hör Hanna berätta mer om hur vuxna bör bemöta barnens oro i klippet ovan.

Flera organisationer ger tips

Flera ideella organisationer som exempelvis Rädda barnen och Röda korset har också information om hur man kan prata med barn om svåra saker. Även på krisinformation.se finns hjälp att få kring detta.

Försvarsmaken har tillsammans med socionomen Marie Angsell på Bris tagit fram ett par handfasta råd för hur du som förälder eller skolpersonal kan prata med barn om deras oro.

Barn konsumerar inte information och nyheter som vuxna. Referensramar spelar en stor roll här säger Marie Angsell i en artikel på Försvarsmaktens sajt.

– Barnet tolkar nyheter eller inlägg i sociala medier utifrån de egna referensramarna, de egna bilderna. Har barnet bilder från sönderbombade hus i Syrien så kan det vara de bilderna som dyker upp när det pratas krig i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.