Foto: Emil Hammarström

Odla utan jord nya trenden på trädgårdsmässa

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt populärare med hydroponisk odling, när grödorna odlas i vatten istället för i jord. En trend som i dagarna visades upp på Elmia Garden.

I veckan öppnade den årliga trädgårdsmässan i Jönköping. Besökare har fått se allt från gräsklippare och krukor till och lövblåsare och hydroponisk odling. Något som sedan en tid tillbaka används på större skala runt om i världen. Men nu har allt fler börjat att så sin persilja och sallad hemma i köksfönstret på precis samma sätt.

– Nästan all mat du äter i dag, alla grönsaker så som till exempel tomat och gurka är odlat hydroponiskt, säger Joel Bråthén, en av trädgårdsmästarna som visar upp den hydroponiska odlingen.

Ha trädgård i lägenheten

Han själv tycker det är ett väldigt enkelt och smidigt sätt att odla när man inte har en egen trädgård och vill slippa släpa på tunga jordsäckar.

– Det enda du behöver att göra är att fylla på med vatten och tillsätta näring, berättar Joel Bråthén.

Växtsjukdomar minskar

Ett av argumenten som används av förespråkare till metoden är att risken för sjukdomar på växterna minskar, jämfört med om det odlas i jord.

– Du slipper det här med sorgemygg och sådana saker som lätt kommer när du har vattnat för mycket eller för lite i jorden, säger Joel Bråthén.

Se klippet ovan när Joel berättar hur man odlar direkt i vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.