Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera av deltagarna hade tappat bort sig själva i för mycket arbete. Nu har de fått kultur på recept i Värnamo. Foto: Ebba Eriksson/SVT

Gemensamt pyssel blev deras vändning – fick kultur på recept i Värnamo

Publicerad

Kultur på recept är något personer med psykisk ohälsa eller långvarig värk kan ta del av i Värnamo. För några som deltagit, har det varit vändningen i deras väg mot att må bättre.

En ny studie vid Hälsohögskolan i Jönköping visar att personer med psykisk ohälsa eller långvarig värk kan må bättre av kulturaktiviteter.

– Man ser under tiden att de börjar må bättre och fick bättre självförtroende, säger koordinator och kulturpedagogen i Värnamo Cecilia Gustavsson.

Kulturaktiviteterna

Aktiviteterna kan bland annat vara pyssla, dansa eller sjunga och allt gör de i grupp tillsammans. Till en början kan deltagarna vara lite skeptiska till aktiviteterna och kursledarnas mål har varit att avdramatisera det hela.

– Jag har försökt få fram att skapandet ska utföra aktiviteten och att de inte ska fokusera på resultatet av det, säger kulturaktören Alexandra Ekehage.

Sammanhållning viktig

En viktig aspekt som deltagarna pekar på är att de har gjort det tillsammans med andra i liknande situation. De tror att många kan tycka det verkar konstigt med kultur på recept. Jonas Bråkenhielm var den enda mannen i deras grupp.

– Det är synd, jag tror det kan vara lite tabu som man och det vill jag bryta.

I klippet ovan hör du några av deltagarnas resa till att må bättre genom kultur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.