Elin Pantzar på Polisförbundet i Jönköping. Foto: Montage/TT/SVT

Åtta av tio poliser känner sig otillräckliga

Uppdaterad
Publicerad

Polisförbundets nya rapport, ”När färre ska skydda fler”, visar att 80 procent av landets poliser tycker att de sällan eller aldrig har rätt bemanning i förhållande till kraven. Nästan hälften menar att personalbristen leder till att högprioriterade ärenden prioriteras ned.

Knappt 1400 av poliserna i Sverige svarade på frågor i en undersökning som fått namnet, ”När färre ska skydda fler”. Rapporten, som presenterades på torsdagen, gjordes av Novus Opinon på uppdrag av Polisförbundet.

– Vi är alldeles för få poliser och behöver bli fler, både i den yttre- och i utredningsverksamheten, säger Elin Pantzar, förtroendevald för Polisförbundet Jönköping.

I rapporten framkommer att åtta av tio poliser anser att de sällan eller aldrig har rätt bemanning i förhållande till kraven på verksamheten. Ungefär lika många vittnar om en känsla av otillräcklighet.

– Det här är inte bara en arbetsmiljöfråga för poliser. Det påverkar också allmänheten, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

”Man känner sig otillräcklig”

I undersökningen som gjorts bland Polisförbundets medlemmar uppger fyra av tio poliser att polisbristen leder till att högprioriterade ärenden prioriteras ner och att ärendehögarna växer.

– Mina medlemmar säger att man har otroligt mycket att göra. Utredningshögarna växer och man tvingas prioritera bland dem. Man känner sig otillräcklig, säger Elin Pantzar, Polisförbundet Jönköping.

Var fjärde polis i undersökningen uppger också att man någon gång det senaste året varit tvungen att klara sig själv i en kritisk situation utan tillgång till förstärkning.

Inte sänka kraven

Elin Pantzar menar att det krävs höjda löner för att locka tillbaka poliser till yrket och för att fylla platserna på utbildningen med lämpliga sökande.

– Vi får absolut inte sänka kraven för att bli polis utan vi ska ha rätt poliser, säger hon.

För att underlätta för de poliser som nu jobbar inom myndigheten vill Polisförbundet att det införs ett administrativt stöd för att frigöra mer polistid till kärnverksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.