Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Niclas Purfürst, chef för miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköping om hur de går vidare för att utreda vad som orsakade magsjukeutbrottet. Foto: SVT/TT

Bakterier låg bakom magsjukeutbrott – över 100 insjuknade

Uppdaterad
Publicerad

E.coli-bakterier låg bakom magsjukeutbrottet som drabbade över 100 chefer i samband med en konferens i Jönköping.

Det meddelar miljö- och hälsoskyddskontoret.

Totalt insjuknade 104 deltagare på konferensen för kommunchefer i magsjuka med diarré och kräkningar. Odlingar i laboratoriet slår fast att det rör sig som Epec och Etec, så kallade E.coli-bakterier.

– Det här rör sig om ett ganska stort sjukdomsutbrott och det är relativt ovanligt, men förekommer då och då i landet. Nu hoppas vi kunna gå vidare och få ännu mer klarhet i hur det här har kunnat ske, säger Niclas Purfürst, chef för miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköping.

Bakterien är vanlig i tarmkanalen hos både djur och människor.

Spåra livsmedel

Men källan till utbrottet är fortfarande oklart och miljö- och hälsoskyddskontoret ska nu spåra ifrån vilket livsmedel smittan kommer.

– Att vi nu vet vilken bakterie det rör sig om gör att vi kan rikta in oss på troliga livsmedel som blivit kontaminerade. Vi behöver förmodligen spåra hur och var en specifik produkt producerats, säger Niclas Purfürst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.