Foto: SVT

Bältning på psykiatrisk klinik stred mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, riktar kritik mot den psykiatriska kliniken i Eksjö efter att en patient som tvångsvårdades där hölls fastspänd med bälte på ett sätt som strider mot lagen.

Det var för två år sedan som patienten tvångsvårdades på den psykiatriska kliniken. Under nästan fyra timmar hölls patienten fastspänd med bälte. Beslutet undertecknades av en sjuksköterska och grundade sig på en läkarbedömning som hade gjorts över telefon 25 timmar tidigare, skriver nyhetsbyrån Siren.

Efter en anmälan har Ivo tittat på ärendet och kommit fram till att det inte är okej att fatta ett sådant beslut ”i förväg” och som sedan obehörig personal ska ta ställning till. Ivo anser att beslutet om bältning i detta fall inte kan anses lagenligt då enbart en behörig läkare hade kunnat fatta ett sådant beslut. Något som inte skedde i detta fall.

Ingen läkarbedömning

Ivo är också kritisk till att ingen läkarbedömning skedde av patienten under de knappt fyra timmar som hen låg fastspänd. Enligt Ivo är detta inget brott mot lagen, men olämpligt eftersom det hade gått 25 timmar sedan telefonbedömningen och ingen initial undersökning hade gjort av en läkare innan patienten bältades.

Kvällen före bältesläggningen hade personal på avdelningen försökt att lugna patienten som vid detta tillfälle var utåtagerade genom att ge olika alternativ, där bältesläggning var ett av dem. Ivo finner även detta agerande från personalen olämpligt och menar att en tvångsåtgärd enbart ska användas i de fall där det verkligen är nödvändigt. Det ska inte framföras som ett alternativ på ett sätt som kan uppfattas som ett hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.