Föraren till tåget ska ha upptäckt solkurvor på spåret och försökt stanna tåget, men istället spårade det ur och loket välte. Foto: Bengt Ljunggren

Bärgning kommer att ta lång tid

Uppdaterad
Publicerad

Bärgningen av godståget och de elva vagnarna som spårade ut mellan Mariannelund och Lönneberga kommer att ta tid. Problemet är att det inte går några vägar till olycksplatsen.

Därför kommer Trafikverket behöva anlägga en väg som kan bära tunga bärgningsfordon och väl framme på platsen bygga en ramp där en kran för tunga lyft kan stå.

– Så det här kan ju ta ganska lång tid, och det går inte att snabba på. Men alla gör sitt yttersta för att det ska gå fort, säger Joanna Ljunggren som är presskommunikatör på Trafikverket.

Beräknas klart i början av nästa vecka

Spåret olyckan hände på används bara för godstransport och just nu är det helt stopp på sträckan. Trafikverket beräknar att trafiken kan vara igång igen i början av nästa vecka. Men sträckan trafikeras vanligtvis bara av tre tåg i veckan.

– Urspårning låter ju allvarligt, men ingen blev skadad och det påverkar ingen persontrafik. Men tyvärr är det här inte helt ovanligt, så vi ser det inte som så traumatiskt, säger Joanna Ljunggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.