Maja Björkebäck, projektledare för satsningen ”daglig rörelse i skolan” i Jönköpings kommun befarar att de som får distansundervisning rör sig mindre just nu. – Rörelse är viktigt både på kort och lång sikt, säger hon. Foto: Berit Roald TT/SVT Fredrik Weibull

Barn och unga riskerar att bli mer stillasittande under coronakrisen

Publicerad

Endast två av tio barn kommer upp i Världshälsoorganisationens mål om 60 minuters fysisk aktivitet per dag. Nu under coronapandemin är risken stor att inaktiviteten blir ännu större, det menar Maja Björkebäck som arbetar med att öka den fysiska rörelsen på skolorna i Jönköpings kommun.

– Risken är att barn och ungdomar som får undervisning hemma blir mer stillasittande för de går bland annat miste om rörelsen till och från skolan, säger hon.

En nyligen publicerad rapport från Generation Pep, som arbetar för barn och ungas hälsa, visar att många barn och unga inte rör sig tillräckligt mycket. 

Risker både på kort och lång sikt

På strandpromenaden på Vätterstranden träffar vi Hilda Borg och Emma Lindén som passar på att ta en paus i pluggeriet. De säger att det är svårare att motivera sig i dessa tider.

Hilda Borg och Emma Lindén upplever att motivationen till träning tryter just nu. – Jag vill att allt ska bli som vanligt igen, säger Emma. Foto: SVT/Linda Mathillas

Titta på klippet för att höra deras tankar om hur coronapandemin påverkar rörelsemönstret.

Enligt Maja Björkebäck, projektledare för satsningen ”daglig rörelse i skolan” är det framför allt i skolan som barnen får den fysiska aktiviteten.

– Minskad aktivitet får konsekvenser både på kort och lång sikt. Just nu är det lättare att känna oro för att saker inte är som de brukar och därför är rörelse viktigare än någonsin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.