Foto: TT Arkiv

Barn riskerar att springa vilse efter sabotage

Publicerad

Ett tjugotal barn i tioårsåldern blev tidigare i veckan stående i skogen sedan någon tagit ner deras orienteringsskärm. Orienteringsklubben hade satt upp skärmarna sent på eftermiddagen. Bara timmar senare var den borta.

Det är inte första gången som Jönköpings orienteringsklubb utsatts för sabotage där någon eller några plockar ner de skärmar som satts upp inför träning eller tävling.

Barnen som tränar med Jönköpings orienteringsklubb skulle öva på vägval i veckan och just den här kvällen sprang de två och två. ​

– Tur, för hade de sprungit själva så hade de nog blivit mer oroliga, säger Martin Beijer, som är ungdomsledare för gruppen.

– ​Jag sprang med de sista som släpptes iväg och när vi kom fram dit kontrollen skulle vara så sprang alla barn omkring och letade efter skärmen.

Risk att man springer vilse

​Barnen som var ute var i tioårsåldern och har precis börjat springa utan ledare.​

– Faran är ju att barnen inte vet var de är och att de blir rädda och inte vågar springa mer. Kontrollen är ju en trygghet för dem, för då kan de orientera sig på kartan, ​​säger Martin Beijer.

Klubben uppmanar nu andra som rör sig ute i skogen att låta skärmarna sitta kvar.

 ​- I värsta fall skulle ju ett barn kunna hamna helt vilse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.