Josefin Bogelid, vice ordförande för Junis är oroad över att det är så många som barn som lever i missbrukarfamiljer, men som inte får stöd. Foto: svt

Barn till missbrukande föräldrar växer upp utan stöd

Publicerad

I Jönköpings län finns 3564 barn, som kommunerna känner till, där en eller båda föräldrarna missbrukar alkohol eller andra droger. Trots det får bara en liten del av dem hjälp och stöd att bearbeta det de upplever eller har upplevt.

Mörkertalet bland barn som lever i missbruksmiljöer är stort. Socialstyrelsens beräkningar säger att runt 400 000 barn är utsatta. Men många barn finns dokumenterade hos kommunerna. Det handlar bland annat om barn till föräldrar som fått hjälp med sitt missbruk eller barn där skolan anmält till socialtjänsten att det finns ett missbruk i familjen.

I Jönköpings län finns det, enligt Socialstyrelsen 3564 barn som kommunerna vet om och har dokumenterat att de lever i missbruksmiljö. Trots det fick bara 67 barn i länet hjälp och stöd att hantera detta förra året.

Liten ljusning i insatser

IOGT-NTO:s juniorförbund, Junis, genomför varje år en kartläggning över hur stödet i kommunerna ser ut.

– För femton år sedan erbjöd bara drygt hälften av kommunerna stöd till barnen. Nu uppger 92 procent att de har verksamhet och resurser för att göra det. Ändå är det så få som får hjälp, säger Josefin Bogelid, vice ordförande för Junis.

Enligt Josefin Bogelid hävdar kommunerna att det är svårt att hitta de utsatta barnen, men hon menar att det är fel.

– Om en förälder har ett missbruk som hon eller han får hjälp med, tänker kommunerna ofta att den andra föräldern kan ta ansvaret för barnen. Men det är fel. Hela familjen behöver få hjälp. Den andra föräldern är fokuserad på missbrukaren och barnen får ingen hjälp.

– Det är alldeles för få barn som får hjälp. Det finns inte en enda kommunpolitiker som kan frånsäga sig det någonstans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.