Barnen har lägre BMI i länet. Foto: SVT

Barnfetman minskar hos fyraåringar i länet

Fetman minskar bland barn i fyraårsåldern, särskilt för flickor. Det visar siffror som barnhälsovården i Region Jönköpings län har tagit fram.

Siffrorna är beräknade på fyraåringar som föddes mellan 2001 och 2012. Sedan har ett medelvärde beräknats på varje treårsperiod. Av fyraåriga flickor som föddes mellan 2001 och 2003 var 3,3 procent feta. Under treårsperioden 2010-2012 hade fetman bland fyraåriga flickor minskat till 2,4 procent.

Man räknar med att det föds runt 4.000 barn i länet varje år.

Bland pojkarna har det legat på en mer stadig nivå genom åren, men även antalet pojkar med fetma har minskat. 2,0 procent var feta av de fyraåriga pojkarna som föddes 2001 till 2003. Det har sedan minskat till 1,8 procent om man räknar fram ett medelvärde på pojkar födda mellan 2010 och 2012.

Barnfetman minskar hos fyraåringar i länet

— Det är naturligt vis jätteroligt. Bakom siffrorna och procenten så är det ju barn som förhoppningsvis mår lite bättre, säger Anna Kempe, som är länsövergripande legitimerad dietist inom barnhälsovården.

Arbetat aktivt

När det gäller överviktiga barn är inte siffrorna för 2016 klara men även här verkar det minska.

— Om man ser på åren tillbaka så är där en svag tendens neråt också. Vi har mätt i vår region sedan 2004 och om man jämför med de senaste siffrorna så är det en svag tendens att det går neråt även bland överviktiga.

Vad beror det på att antalet feta och överviktiga barn minskar?

— Det finns säkert jättemånga olika orsaker, jag tror att man överlag har en ganska stor medvetenhet i samhället. Sjukvården har försökt att ta sin del och vi inom barnhälsovården har försökt att ta vår del. Vi har arbetat aktivt och inriktat med detta. Redan vid tiomånaders-besöket så börjar vi ställa frågor för att uppmärksamma föräldrarna om vad som är viktigt för att främja goda vanor. Vi pratar om sömnvanor, aktiviteter, skärmvanor och förstås matvanor, säger Anna Kempe.

Hur lätt eller svårt är det för familjerna att få till en förändring?

— I och med att vi kommer in så pass tidigt i barnens liv så finns det stora chanser. Det behövs inte jättestora förändringar för att få ett resultat, säger Anna Kempe.

BMI barn

Visa
  • BMI för barn räknas på ett annat sätt än hos vuxna och kallas för iso BMI.
  • För att ett barn ska anses ha fetma ska hon eller han ha ett iso BMI som ligger över 30.
  • Överviktig räknas den som har mer än 25 i iso BMI.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer