Barnmorskan Ellinor Grimmark under en pressträff. Grimmark sparkades efter att hon i yrket vägrat genomföra aborter. Foto: Fredrik Persson / TT

Barnmorskan överväger att överklaga

Uppdaterad
Publicerad

Utfallet i domen från Arbetsdomstolen var väntat för barnmorskan Ellinor Grimmark även om hon hade hoppats på något annan. – Det var väl det här vi hade förberett oss på, säger hon. Redan nu säger hennes jurist att det mesta talar för att driva fallet till Europadomstolen.

Barnmorskan Ellinor Grimmark blev inte diskriminerad när hon blev nekad arbete som barnmorska. Det slår Arbetsdomstolen fast.

– Det var väntat. Det var väl det här vi hade förberett oss på, Sedan kunde man hoppas på något annat, men vi hade nog egentligen aldrig tänkt något annat, säger Ellinor Grimmark när hon just fått beskedet om domen.

Varför är det här så viktigt för dig?

– Det är viktigt för att jag tycker att rätt ska vara rätt. Det är en jättestor statlig myndighet som utövar press på sin personal. Du ska tycka på ett visst sätt, annars ska du inte jobba här och är det så att du råkar uttala dig på ett annat sätt, då får du sparken, säger Ellinor Grimmark.

Flera arbetsuppgifter

Barnmorskan Ellinor Grimmark anmälde Region Jönköpings län för diskriminering redan 2014, eftersom hon blivit nekad anställning vid samtliga tre sjukhus i regionen

Även om arbetsuppgifter som abort ingår i barnmorskeyrket så anser Grimmark att yrket är brett eftersom en barnmorska har patienter där det handlar om att arbeta med förebyggande arbete, förlossningar eller till exempel kvinnor som har cancer.

– Jag trodde att den lilla delen jag inte kan arbeta med, att den inte skulle innebära ett problem. Det är ju inte något problem. Jag har ju arbetat som barnmorska tre år i Norge och där är det inget problem, säger Grimmark.

Del av kampanj

Arbetsdomstolen anser alltså inte att det handlar om varken diskriminering eller kränkning av Ellinor Grimmark och Region Jönköpings län välkomnar domen idag. Det har kommit fram att Ellinor stöttas av en stor amerikansk lobbyorganisation. Sveriges Radio har rapporterat att organisationen ADF International stödjer Grimmark både juridiskt och ekonomiskt.

Dagens dom innebär att Ellinor Grimmark ska betala omkring en och en halv miljon kronor i rättegångskostnader. Grimmark förnekar idag att hon skulle vara en del av en kampanj.

– Jag är inte en del av en kampanj. Om du visste hur otroligt ensam jag kände mig i början, säger hon.

Ellinor Grimmarks juridiska ombud Ruth Nordström säger att det mesta talar för att fallet kommer att drivas vidare till Europadomstolen.

– Det finns stark praxis från Europadomstolen på området. Domar som talar starkt för vår sak, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.