Barnpsykologen Neda Ardalan tror att det är viktigt att hålla en god dialog med barnen angående livestreaming av matcher. I klippet berättar hon mer. Foto: Hanna Källebring/SVT

Allt vanligare med livestreaming bland barn – barnpsykolgen om påverkan

Publicerad

Att livestreama matcher har blivit en allt vanligare företeelse under pandemin, även bland barn. Att veta hur det påverkar barn kan vara svårt, men barnpsykologen Neda Ardalan poängterar vikten i att ha en god dialog med barnen om det.

– Det påverkar såklart barn väldigt olika, vissa höjs nog av det medan andra känner av mer negativa effekter, säger Neda Ardalan, barn- och ungdomspsykolog i Värnamo.

Hon tycker att det viktigaste är att de vuxna pratar med barnen själva om det för att veta hur varje individ upplever att bli filmad.

Om en person inte vill sändas ut

Idag har de flesta appar som används vid livestreaming en funktion där man kan fylla i om en specifik person inte vill sändas ut. Då rödmarkeras laget och varken laget själva eller motståndarlaget kan sända ut matcher när den personen är med.

– Det kan självklart vara svårt att vara den som säger att man inte vill sändas ut om resten av laget vill det. Många kan nog ha svårt att följa sina egna behov då med känsla av att man förstör för hela laget, säger Neda Ardalan.

Hör Neda berätta mer om de positiva och negativa effekter som livestreaming kan ge i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.