Båten Khadaffi gjorde till vapen

Uppdaterad
Publicerad

Eile Österholm älskar sin båt Badankan, en husbåt av modellen Abal Combi. Och enligt historien stoppades produktionen efter att Khadaffi tillverkat attackbåtar av modellen.

Eile, som har Badankan vid Näsudden utanför Värnamo, blev förälskad första gången han såg båten. Den är väldigt funktionell. Körs den upp på en trailer förvandlas den till husvagn. Den har ingen köl – men är ändå stadig.

– Med en vanlig båt åker man i vattnet, med den här åker man uppepå vattnet. Den är flatbottnad och så är det tre kölar på den, förklarar Elie.

Båten vapenklassades

Båtens stadiga konstruktion ska enligt ryktet fått Libyens diktator Khadaffi att fatta tycke för den. Han ska ha beställt 20 båtar under slutet av 60-talet, vilket enligt historien satte stopp för hela produktionen.

– När man levererat tio stycken knackade myndigheterna på och sa att de vapenklassade båten, det var produktionsstopp på den, berättar Elie.

I Libyen placerades robotrampar på båtarna och de användes som attackbåtar i statskuppen där Khadaffi tog makten. Men om historien är sann är svårt att bevisa.

Clary Kroon

clary.kroon@svt.se

Marie Askelöf

marie.askelof@svt.se

Med i boken Konstiga båtar

Elie och hans båt Badankan är med i boken Konstiga båtar skriven av Philip Pereia dos Reis. I boken beskrivs 14 båtägare som bryter mot det konservativa båtlivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.