Fler testar sig för covid-19 i Jönköpings län. Foto: Adam Ihse / TT

Hårt tryck på laboratorium – covidtestningen dras ner

Uppdaterad
Publicerad

På grund av begränsningar i kapaciteten på ett externt laboratorium som Region Jönköpings län använder kommer det vara sämre möjlighet till covid-testning i början av nästa vecka.

Under början av vecka två rekommenderar Region Jönköpings län att personer med lindriga symtom kan isolera sig i hemmet och avvakta med provtagning något dygn för att se hur det hela utvecklas. Även symtomfria personer som träffat någon fått positivt provsvar för covid-19 kan avvakta med att testa sig tills de eventuellt får några symtom.

– Det här ska ses som en tillfällig rekommendation så länge vi har en begränsad provtagningskapacitet och det viktigaste är fortfarande att du som har symptom stannar hemma, säger biträdande smittskyddsläkare David Edenvik.

Laboratoriet kommer att ha halverad kapacitet under måndagen och tisdagen.

Vårdpersonal prioriteras

Personer som har covid-smitta i sitt hushåll rekommenderas dock fortfarande provtagning innan de lämnar sin karantän.

Personer som arbetar inom vård och omsorg är fortfarande prioriterade för provtagning både vid lindriga symtom och i samband med smittspårning.

Trycket på provtagningen har varit mycket högt under veckan med rekordmånga länsbor som testat sig, framförallt i början av veckan.

– Det har varit lite lägre nu i dagarna, men fortfarande är det många som testar sig, säger Edenvik.

Kommer de som har testat sig igår eller idag att påverkas av begränsningarna på laboratoriet?

– Nej det ska de inte behöva göra.

Hur lång är väntetiden på svar just nu?

– De flesta ska få svar på 48 timmar, men det kan även ta längre tid för en del.

I klippet nedan hör du Charlotta Larsdotter, direktör på vårdcentralerna Bra liv, berätta hur stor andel av de som testat sig som har fått beskedet att de har covid-19.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Charlotta Larsdotter, direktör för vårdcentralerna Bra liv, hur stor andel av länsinvånarna som testat sig som fått beskedet att de har covid-19. Foto: SVT/Johannes Tolf

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet